Covid-19

Information med anledning av Covid-19

Folkhälsomyndighetens allmänna råd finns på deras websida.

Angående barn och unga skriver Folkhälsomyndigheten såhär:

Barn och ungdomar står för en liten andel av covid-19-fallen. De flesta fall smittas av en vuxen och får milda symtom. Barn smittar dessutom andra i lägre utsträckning än vad vuxna gör och skolan som arena har inte visat sig vara drivande i smittspridningen.

Studier visar också att skolstängningar under pågående pandemi inte spelat någon avgörande roll i kontrollerandet av smittspridningen. Däremot får stängda skolor andra negativa konsekvenser för barn och unga.

- Kan vi ha Dans för Hälsa-grupper?

Beslut om Dans för Hälsas grupper kan starta eller ej tas lokalt. Prata med ansvariga i din verksamhet och följ regionala/kommunala riktlinjer.

Exempel: Åsa Borulf är skolöverläkare på Elevhälsans medicinska enhet, Region Örebro län. Hon rekommenderar fortsatt dansverksamhet av den anledningen att hon ser det som en viktig aktivitet för ungdomar som har behov. Förutsättning för deltagande är givetvis att vara helt symtomfri och tvätta/sprita händerna före och efter dansen. Antalet i varje grupp bör också begränsas för att kunna hålla avstånd i salen.

Kommentar Anna Duberg: I spåren av en pandemi riskerar symtom på psykisk ohälsa att öka. Dans för Hälsa kan fungera som en oas från oro, som stärker trygghet och ökar fysisk aktivitets-nivå. Om det är möjligt att erbjuda grupper i Dans för Hälsas metod på ett sådant sätt att folkhälsomyndighetens råd kan följas så hoppas jag att verksamheter kan få fortsätta över landet. Inte minst för att visa att när det verkligen gäller, då finns vi här.

Tips: Begränsa antal deltagare, sprid ut deltagarna i salen och se till att trängsel kan undvikas. Ombyte kan ske hemma. Endast namn-märkta vattenflaskor. Inga föräldrar eller kompisar följer med in. Se över tidpunkt för grupperna så resor i rusningstrafik kan undvikas. Skapa en digital plattform för att bibehålla gemenskap för de som behöver stanna hemma pga symtom. Anpassningar i form av utomhusgrupper eller via videodelningverktyg vid behov.

(Information om Dans för Hälsas instruktörskurser nedan.)

Informera tydligt om råden från Folkhälsomyndigheten, affischer för utskrift finns på deras hemsida.

Informera tydligt om råden från Folkhälsomyndigheten, affischer för utskrift finns på deras hemsida.

- Vad gäller för Dans för Hälsas instruktörskurser?

  • Flera av dans förHälsas instruktörskurser ges digi-fysiskt. Antalet deltagare IRL på instruktörskursen är begränsat i syfte att kunna hålla avstånd både på teoretiska och praktiska kursmomenten. Personligt ansvar för att hålla avstånd gäller i pauser och luncher, lokalerna är rymliga. Mycket goda förutsättningar för att kunna tvätta och sprita händerna ofta i samtliga lokaler.

  • Om du eller någon närstående får symtom på sjukdom när kursen närmar sig så behöver du avboka ditt deltagande och stanna hemma. Du kan då välja om du vill ha din kursavgift tillgodo till annan kurs framöver eller om du önskar återbetalning.

  • Om du behöver resa till orten där instruktörskursen hålls så ansvarar du själv för att den genomförs på ett säkert sätt där du undviker smitta.

  • Om du eller din arbetsgivare drabbats ekonomiskt av pandemin så går det bra att dela upp betalningen för instruktörskursen på två tillfällen.

Anna DubergKommentera