38_MIA_MFL_dans_for_halsa_by_delafoi_HR.jpg


KURSINFO & vanliga FRÅGOR

Dans för Hälsas instruktörskurser är inledningsvis två dagar som ger teoretisk forskningsbaserad kunskap om behovsbild, nyckelfaktorer och metodik samt de praktiska verktyg du behöver för att starta verksamheten i er kontext. Sedan följer en boost-dag inom ett år med metodpåminnelse, kompetensutveckling, diskussion & inspiration.

Innan du anmäler dig till kursen bör du ha förankrat dina planer hos aktuell arbetsgivare och etablerat samarbete med elevhälsa/vårdinstans för rekrytering av deltagare, medicinskt ansvar och om möjligt även finansiering. Den rekommenderade implementeringsmodellen innefattar kostnadsfritt och tryggt deltagande för den målgrupp du vill rikta insatsen till. Nedan följer vanliga frågor och svar.

  • Vem kan gå kursen?

Fyra förutsättningar för att kunna bli instruktör i Dans för Hälsa= 1. Utbildning inom vård/medicin eller pedagogik. 2. Erfarenhet av att leda dans i grupp. 3. Att ha en plan för samverkan med elevhälsa/vårdinstans för rekrytering och medicinskt ansvar. 4. Gott psykiskt välbefinnande (både för att kunna förmedla trygghet i den framtida instruktörsrollen och för att ha kapacitet att klara av kursdeltagande samt egen planering). Utöver dessa fyra punkter är det av stort värde med erfarenhet av att bemöta den målgrupp du kommer att arbeta med.

  • Hur ansöker man om en kursplats?

Ansök om plats på den kurs du är intresserad av i kurs-kalendariet. Fyll i formuläret; grundläggande info om dig själv och din kompetens, om hur och var du ämnar arbeta med Dans för Hälsa. Obs att varje person som ansöker om en kursplats ska fylla i formuläret för anmälan (ej möjligt att anmäla flera personer samtidigt via mail). Du får svar på din ansökan inom max 7 dagar. Formuläret har också en ruta för faktureringsadress, men det är inte obligatoriskt att ange den vid ansökan, dock senast 5 veckor innan kursstart.

  • Regler för avbokning?

Du har möjlighet att avboka din plats kostnadsfritt fram till 5 v innan kursstart. Avbokning som sker 3-5 veckor innan debiteras med 50 % av kursavgiften. Avbokning som sker 0-2 veckor innan kursstart debiteras med 100 % av kursavgiften. Vid sjukintyg ingen debitering.

  • Vad ingår i kurspriset?

Priset står angivet i informationen i respektive kurs, klicka på den kurs du är intresserad av så ser du både info och pris. I kursavgiften ingår utbildningsmaterial, både digitalt och i kurskompendium, skriftligt kursintyg samt lunch och fika båda kursdagarna. Utöver grundkursen på 2 dagar så ingår ytterligare en boost-dag i kurspriset. Syftet med boostdagen är metodpåminnelse, kompetensutveckling, diskussion och inspiration och den erbjuds ca 3 ggr per år (du väljer själv vilket datum under året som passar dig bäst). I kurspriset ingår 12 månaders konto i ‘Dansportalen’ - en webbportal för utbildade instruktörer som erbjuder koreografibank, dokument och nätverkande (gäller från kursdag 1). Du får också tillgång till Dans för Hälsas generösa nätverk i Sverige (idag över 700 utbildade instruktörer), inträde i sluten FB-grupp, får använda Dans för Hälsas logga, får en plats på Dans för Hälsas karta, samt att du under 2023 får tillgång till Dans för Hälsas digitala enkäter för utvärdering kostnadsfritt (inkl. support).

  • är det bara för ungdomar?

Dans för Hälsas metod är vetenskapligt utvärderad för ungdomar, tjejer, 13-18 år, rekryterade via elevhälsan. Det är det metodspecifika vetenskapliga underlaget som finns hittills. Metoden har dock visat sig vara uppskattad och fungera väl även för yngre och äldre åldrar, för blandade grupper, samt inom andra organisationsramar - förhoppningsvis kommer mer forskning på fler målgrupper framöver. Tills dess: eftersom det finns evidens för att fysisk aktivitet som sådan ger goda hälsoeffekter vid psykiska besvär, finns det inga hinder att erbjuda dans för andra målgrupper och anpassa efter behov. Hör av dig till anna.duberg@dansforhalsa.se vid frågor.

  • är det bara för tjejer?

För en diskussion om vilken målgrupp som är aktuell hos just er och hur ni vill rikta er Dans för Hälsa-insats. Vilka lokala behov finns och vilka resurser har ni? Kanske vill ni rikta insatsen till “ungdomar”, kanske vill ni erbjuda specifikt tjejer och icke-binära. Det beslutar ni baserat på lokala behov.

  • är det forskning?

Dans för Hälsa baseras på “Dansprojektet”, en studie som genomfördes 2008-2011. Men Dans för Hälsas metod är tillgänglig att använda utan att vara en del i vetenskaplig utvärdering. År 2021-2023 pågår också datainsamling till en ny studie av hälsoeffekter av Dans för Hälsas metod, initierad av Universitetssjukvårdens Forskningscentrum, Region Örebro Län (etikgodkännande Dnr 2021-04227). Fram till 2023 har NI som arbetar med ungdomar som målgrupp möjlighet att bidra till forskningen, information om procedur och samtycke osv ges på instruktörskursen. Data samlas in genom digitala enkäter i Entermedic, ett system som du som Dans för Hälsa-instruktör får tillgång till kostnadsfritt.

  • ÄR DET dansterapi?

Nej, Dans för Hälsa skiljer sig från dansterapi på flera punkter. Dansterapi har en mer djupare behandlande karaktär och utförs oftare individuellt, sammankopplat med samtal. Dans för Hälsa och Svenska Föreningen för Dansterapi har en fin samverkan.

  • är det verkligen möjligt att implementera en ny metod i befintlig verksamhet?

Ja. Dans för Hälsa är ett unikt och gott exempel på det. Viktigt att veta är dock att det krävs tid, samverkan och planering, särskilt inför och under start. Se “Att starta”. Du som går instruktörskursen kommer vara en central person i implementerings-processen, men du ska inte vara ensam. Förankra med chef och de som ska rekrytera deltagare. Prata med nyckelpersoner i kommunen, nätverka. Kolla gärna "Här finns vi"-kartan för flertal goda exempel som redan är igång. Nätverka med grannkommunen? Låt planeringen ske i en sammansatt arbetsgrupp av viktiga nyckelpersoner (du som instruktör + representanter från elevhälsoteamet på närliggande skola + finansiär, t.ex ansvarig rektor / chef). Du kommer få ett stöd under instruktörskursen och du kommer kunna använda dig av allt det underlag som du får tillgång till genom Dansportalen, så goda förutsättningar finns! Varmt lycka till.

Frågor om kurser och fakturering: anna.duberg [@] dansforhalsa.se. Frågor om hur man kommer igång kan också ställas till någon i Team Dans för Hälsa.


sagt om kursen

Jag är så otroligt imponerad av både innehållet och ”användar-vänligheten” i Dans för Hälsas metod. Hela alltet genomsyras av Kvalitet!
Det märks att Implementering har varit ett centralt mål och som man verkligen skapat bra förutsättningar för i DFH-metoden. Generöst är också ett ord som kommer till mig, vilket ökar både lusten och möjligheten att föra arbetet vidare.
Det syns på er som jobbar med detta att ni är eldsjälar och ni inspirerar verkligen.
Som fysioterapeut blev jag så glad och stolt första gången jag fick syn på DFH, som var ett i reportage i Fysioterapi om att Anna Duberg tilldelats Guldskalpellen. Det är stort, men också väldigt välförtjänt!
Det har varit väldigt roligt, intressant och inspirerande att delta i kursen!
— Pernilla Kipping
Proffsigt och tydligt upplagt med en superbra mix av bakgrund, fakta, forskning och metod. Metoderna är så konkreta och samtidigt möjliggör och öppnar för egen input. Väldigt inspirerande! Meningsfullt!
— Anna
Stort tack för förra veckans kurs! Du är en helt fantastisk kursledare och föredragshållare. Och inspiratör! Jag har ju sett många i mina dagar och du är bland de bästa jag sett. Dessutom har du en sån otrolig omtanke om alla och gav så mycket av dig själv. Och inte minst, vilken forskning och vilket lysade program!
— Karin Adelsköld (https://karin.mabra.com)
Fantastiska dagar! Har sagt till mina kollegor och till mina båda chefer (primärvård och UMO) är att dessa kursdagar har varit de två mest meningsfulla kursdagarna jag gått på i min karriär! Föreningen med kropp och själ genom rörelse, beröring och avslappning ihop med den gemenskapen som infinner sig är så hjälpsam.
Känner mig otroligt stolt att få vara en ambassadör för Dans för hälsa! TACK för möjligheten du skapat!
— Charlotta Lindström
Med min yrkesverksamma grund i dans som konstform och danspedagogik, gav kursen mig tydlig forskningsanknytning ur ett hälsoperspektiv. Något som stärker mycket av det jag redan gör och vill fortsätta förtydliga med hjälp av Dubergs forskning. Kursen har ett härligt fokus på att lyfta det friska och möjliga i människan. Att dansa kan verkligen vara en kraftfull väg till att förebygga psykisk ohälsa - när vi som bjuder in till dansen arbetar medvetet med innehåll, upplägg och ledarskap. En otroligt härlig och livgivande kurs! Dubergs dansentusiasm och yrkeskompetens genomsyrar allt!
— Cecilia Bjertoft, Universitetsadjunkt i Dans vid Karlstads universitet