STARTA HOS ER

IMPLEMENTERA DANS FÖR HÄLSA
Känner ni igen problematiken kring psykisk ohälsa för ungdomar, har en vision om att arbeta med frågan och är intresserade av att veta mer om Dans för Hälsas grundkurs?

Välkommen med din anmälan till år 2019 års öppna grundkurser: den 28-29 mars (Orresta) samt 10-11 oktober 2019 (Örebro). Begränsat antal platser. Maila anna.duberg@dansforhalsa.se. Effektutvärdering och certifiering finns att tillgå efter genomförd grundkurs.

Tips för en bra start:
• Förankring i er organisations ledning gällande personella resurser och finansiering
• Samarbete med elevhälsa för möjlighet till rekrytering av ungdomar samt fortlöpande stöd
• Utbildning av två Dans för Hälsa-instruktörer/ort för stabilitet (en person kan dock räcka)
• Tillgång till danslokal efter skoltid 1-2 ggr/v

Grundkursen ger instruktören den teoretiska och praktiska kunskapsgrund som krävs för uppstart. Det är dock viktigt att avsätta tid för rekrytering av aktuella ungdomar via elevhälsan, vilket beroende på förarbete kan ta 2 veckor till 2 månader.

Exempel på stabil implementering av Dans för Hälsa är bl.a. verksamheten ”Bara Dansa” i Örebro, ”Dansa utan krav” i Jönköpings län och ”Dansa Pausa” i Karlskoga.

”Vi valde att göra det här till en ordinarie verksamhet eftersom vi vet att det fungerar. Vi började som ett projekt och satte upp vissa mål, vi ville se om det gav effekt inom verksamheten. När vi hade gjort projektet så utvärderade vi. Vi såg då att elevhälsan fick färre besök och den kostnaden som vi stoppade in gav effekter så att det var värt varenda krona.”
/ Folkhälsochef,
Folkhälsoförvaltningen, Karlskoga och Degerfors kommuner